A design house with views of nature in Mexico — idealista/news

A design house with views of nature in Mexico — idealista/news
A design house with views of nature in Mexico — idealista/news

The combination between horizontality and verticality has been a constant in single-family homes in modern architecture since Frank Lloyd Wright or Mies van der Rohe laid the foundations for this new architectural concept. The influence of these architects is present not only in the horizontal-vertical duality but also in the large windows, the delicacy and purity of the lines, or their attempt to integrate into nature. HW Studio has absorbed a good part of these principles to apply them in its latest project: the Shi House.

Vertical and horizontal

The Mexican architecture studio HW Studio has designed the Casa Shi, a residence located on a peaceful hillside in Morelia, on the outskirts of Mexico City. It consists of an area of ​​439 m2, standing as a testimony of the balance between the natural and the artificial, fusing the beauty of the mountainous environment with the modernity of its design.

The architectural concept of the Shi House is materialized in two distinctive volumes: one vertical, covered in stone and intended for main circulation, and another horizontal one of lower height, which houses the living spaces, such as bedrooms, bathrooms, kitchen and living rooms. Strategically integrated into a hillside with privileged views of a golf course and a nature reservethe residence seeks to harmonize with its surroundings and establish a dialogue between the organic and the geometric.

The study explains that “the stone volume vertically connects the entrance and the garages with the rest of the house, which is nestled within this disruptive white, abstract and even challenging volume, which seeks a visual balance between the natural and the artificial. ”. This solution has some influence from some eastern cultures, in which it is believed that “To intensely experience any phenomenon, you have to place two opposites together; “This house could be an exercise in meeting these two opposites: the baroque mountain overflowing with vegetation and these two Platonic volumes.”

Underfloor interior

The entrance to the house is below ground level via a long external staircase that leads to the main door. From this point, another staircase gives access to the main floor, where a large hallway separates the different spaces, ensuring a functional and fluid distribution. This hall divides the bedrooms from the living room, the kitchen as well as another bedroom located at the end of the house.

The interior design stands out for carefully thought out details, such as a “slightly curved wall that aims to soften the route, also serving as a tribute to the three women who make up this family”. On the other hand, the living room and kitchen are harmoniously integrated, separated by a dividing wall that creates a cozy and functional environment. Large floor-to-text windows, and an engawa or perimeter veranda allow natural light to flood the interiors, establishing a visual and sensory connection with the outside environment.

The three bedrooms, with their corresponding L-shaped bathrooms and closets, are located in the heart of the house and remain private and isolated spaces, without windows to the outside. Its “necessary lighting is received through a long patio, an intimate meeting point for the family, which only connects with the outside through the sky.”

Integration with the environment

The stone-clad façade of the Shi House is designed to integrate with the surrounding mountainous landscape, with the intention that over time it will further blend into its surroundings. The piles on which the structure rests have been covered with earth, giving it a feeling of lightness and harmony with the environment.

With this, “this house seems to sit gently on the mountain, and the final part of the slab floats slightly above it, supported on piles covered by the same earth from the excavation, giving the impression that this large white element simply decided to rest there. ”explains the study.

 
For Latest Updates Follow us on Google News
 

-

PREV works of art for outdoors — idealista/news
NEXT Night of architectural colossi in Barcelona