Hovrätten höjer straffen för explosion i Laröd

Hovrätten höjer straffen för explosion i Laröd
Hovrätten höjer straffen för explosion i Laröd

Även hovrätten dömer två personer för den explosion som skedde i Laröd utanför Helsingborg förra året. De döms till 16 års fängelse respektive 3 år sluten ungdomsvård.

Natten mellan den 29 och 30 oktober förra året exploderade en sprängladdning pleasuread under en bil vid ett parhus i Laröd utanför Helsingborg. Explosionen skedde just som en man kommit hem och var på väg från sin bil till huset. Det var rena tillfälligheter som gjorde att han överlevde.

Helsingborgs tingsrätt dömde en vid tiden för brottet 19-årig och en 16-årig man för att ha planerat och utfört gärningen. 16-åringen har erkänt sin delaktighet i gärningen och uppgett att syftet med att placera bomben på det sätt som gjorts och utlösa den då mannen anlände hem, var att döda honom.

Även hovrätten dömer de båda tilltalade för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse. Hovrätten instämmer and tingsrättens bedömning att de tilltalade har visat en anmärkningsvärd hänsynslöshet. Enligt hovrätten är emellertid straffvärdet högre än vad tingsrätten har funnit och motsvarar fängelse i sexton år.

Hovrätten höjer därför 19-åringens fängelsestraff från fjorton till sexton år, och 16-åringens straff från två och ett halft till three års sluten ungdomsvård.

Hovrätten ändrar också tingsrättens dom vad gäller skadeståndet till de boende i huset. De båda tilltalade ska betala ersättning för kränkning till samtliga de som var hemma vid explosionen.

– Brottet har visserligen inte riktats direkt mot dem men de får anses ha varit i sådan grad berörda av brottet att det framstår som rimligt att de är berättigade till kränkningsersättning, säger hovrättsrådet Niklas Ljunggren.

Rätten är enig.

 
For Latest Updates Follow us on Google News
 

-

PREV Vibrant colors and mythical creatures take over the Booth Hall elevator
NEXT Lady Lions Remain Undefeated at Home with Dominant 97-47 Win over Radford